Vaccins blijken langer te werken dan gedacht werd en men is zich ook bewust geworden van het feit dat vaccineren niet alleen voordelen heeft, maar ook kan leiden tot een groot scala aan verschillende gezondheidsproblemen.

Het standpunt van de KNMvD (beroepsorganisatie van dierenartsen) is dat jaarlijks enten niet meer aan de orde is nu er vaccins op de markt zijn met een langere werkingsduur. Toch wordt er vaak nog jaarlijks opgeroepen tot standaard vaccinatie door veel dierenartsen terwijl dat niet meer nodig is. De KNHS (paardensportbond) geeft aan dat het zinvol is na de basisvaccinatie tetanus iedere 4 jaar te herhalen. De influenza-enting is ook los aan te vragen; bespreek dit vooraf met je dierenarts.

Voor de diereigenaar houdt dit in dat goede basisvaccinaties zeker zin hebben; dit geeft bescherming. Een jaar na de basisvaccinaties is het zinvol om bij honden en katten een vaccicheck/titerbepaling te laten uitvoeren. Aan de hand van een bloedmonster (druppel) wordt de antilichaamwaarde bepaald. Er wordt dan alleen gevaccineerd voor wat nodig is of helemaal niet. Voor paarden is de tetanus vaccicheck beschikbaar. In geval van een bezoek aan een honden- of kattenpension is het overleggen van het paspoort met de uitslag van de vaccicheck veelal voldoende; veel gaan al met deze ontwikkeling mee. Je kunt tenslotte aantonen dat je dier voldoende beschermd is. Het is zinvol om e.e.a. tijdig uit te zoeken. Nieuwe wetgeving staat titerbepaling toe bij pensions als bewijs van voldoende bescherming.

Mocht de hond of kat naar het buitenland gaan en een vaccinatie is verplicht, kan ik de vaccinatie opvangen met bioresonantiedruppels. Hiermee wordt ook een eventuele reactie op de enting tegengegaan. Hier zijn al veel goede resultaten mee behaald. Ook paarden die voorheen zwetend en sloom in de stal stonden na de enting, hebben dit met deze druppels niet meer laten zien. Komt er bij een natuurgeneeskundig onderzoek naar voren dat de vaccinatie een rol speelt als (mede)oorzaak van de klachten kunnen de vaccinaties tevens homeopatisch worden ontstoord.

Aangetoonde bijwerkingen van vaccinaties zijn o.a. een verstoord immuunsysteem, allergieën, auto-immuunziektes, epilepsie, cardiomyopathie, tumoren. Onderzoek bij 3800 honden heeft uitgewezen dat 29% van de ziektes voorkwam binnen 7 dagen na de vaccinatie, 49% binnen 1 maand en 66% binnen 3 maanden. Door een vaccinatie wordt het immuunsysteem aangespoord om voldoende antilichamen aan te maken; dit vraagt veel energie waardoor er dan een verminderde weerstand voor andere ziektekiemen is. Een kat die bijvoorbeeld geënt is voor katten- en niesziekte is daarna bevattelijker voor bijvoorbeeld kattenaids! Paarden met gevoelige luchtwegen zijn na de enting bevattelijker voor allerlei virussen en bacteriën.

Vaccineren blijft een individuele zaak. Per geval moet gekeken worden of enten gezien de infectiedruk, gezondheid van het dier en huidige beschermingsstatus wel wenselijk c.q. nodig is.  Ook eisen bij pensions en wedstrijden spelen een rol. Blijf kritisch, denk aan de vaccicheck en aan de benodigde frequentie bij de eerstvolgende oproep voor de jaarlijkse vaccinatie. Zie je de jaarlijkse vaccinatie ook als jaarlijkse check-up van je dier? Tijd voor een jaarlijkse natuurgeneeskundige gezondheidscheck! Uiteraard inclusief uitgebreide analyse van je dier.

Ontvang het e-book direct in je inbox:

vul je gegevens in en klik op de oranje button

 

You have Successfully Subscribed!