En wat je er zelf aan kunt doen

Symptomen

Je ziet je hond aan z’n oor krabben of met z’n kop over de grond schuren. Oh jee toch weer niet een beginnende oorontsteking ? Je bekijkt de oren en ziet veel oorsmeer. Maar waar ligt dat nu aan? Dat ga ik je hier uitleggen. En wat je er zelf aan kunt doen.

Het ontstaan van ziekte

Het ontstaan van ziekte wordt verdeeld in zes fasen. In deze blog ga ik in op fase 1: de uitscheidingsfase. Hieronder vallen bijvoorbeeld behalve vieze oren ook tranende ogen. Met uitscheiden wordt bedoeld dat het lichaam een weg zoekt om afvalstoffen kwijt te raken. In dit artikel besteed ik met name aandacht aan lichaamsvervuiling als oorzaak; er zijn natuurlijk ook andere oorzaken te bedenken.

Waar deze afvalstoffen vandaan komen

Deze afvalstoffen in het lichaam hebben verschillende oorzaken. Denk aan voeding met toegevoegde geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Voeding is iets waar je hond iedere dag mee in contact komt. Niet alleen het voer maar ook de tussendoortjes.

Wanneer er klachten ontstaan

Vieze oren en tranende ogen ontstaan wanneer er sprake is van lichaamsvervuiling. Het gaat een tijdje goed maar als de afvalstoffen zich in het lichaam opstapelen van voeding met toevoegingen, ontwormingsmiddelen, vaccinaties en ontvlooiingsmiddelen zoekt het lichaam elders een uitweg.

Voorkom erger

Je bent misschien al naar de dierenarts geweest voor een middel. Dat werkt even maar daarna komt het weer terug. Zou het niet fijner zijn om de oorzaak aan te pakken. Wat je vooral wilt voorkomen is dat de eerste fase overgaat in de tweede fase en dat is de ontstekingsfase. Dan zie je een hond met oorontsteking  en een hond met jeuk. Houdt ziekte buiten de deur en onderneem actie.

Wat je zelf kunt doen

Vaccineer alleen als het nodig is Klik hier voor mijn blog over vaccineren, ontworm alleen na ontlastingsonderzoek Klik hier voor mijn blog over ontwormen , ontvlooi niet preventief en besteed vooral tijd en aandacht aan de keuze van goede voeding. Voeding dat echt wat toevoegt met o.a. goede bacteriën voor de darmflora en met algen voor een mineraal evenwicht. Laat je goed adviseren want ieder dier is uniek.

Ontvang het e-book direct in je inbox:

vul je gegevens in en klik op de oranje button

 

You have Successfully Subscribed!